Bijzondere Begonia's en hun verzorging

Bijzondere Begonia's en hun verzorging

De begonia is in de maand april de woonplant van de maand. Naast de bloeiende begonia hebben wij ook bladbegonia's in ons assortiment. Bij deze planten staat het bijzondere blad centraal. Met hun aparte vormen en tekeningen stelen ze de show! In dit artikel vertellen we je meer over een paar bijzondere begonia's en hun verzorging. We bespreken de volgende begonia's:

  • Begonia maculata (stippenbegonia)
  • Begonia conchifolia 'Red Ruby'
  • Begonia Black Magic
  • Bonsai Begonia tripartita
  • Begonia erythrophylla

Alle kamerplanten

 

begonia maculata stippen begonia

Begonia maculata

De stippenbegonia heeft wel heel bijzondere bladeren! Deze plant brengt een hoop vrolijkheid met zich mee en fleurt elke kamer meteen op. Deze soort staat graag op een lichte plaats, maar niet in de volle zon, de plant kan beter tegen schaduw dan zon. De plant houdt wel van een beetje water, maar let op dat ze niet te nat staan. Worden de bladeren bruin of geel? Dan geef je waarschijnlijke teveel. Wil je de stippenbegonia stekken? Dat kan! Knip net boven een blad een stengel van de plant af en zet deze in het water. Na een tijdje zal de stek gaan wortelen en zodra de wortels wat langer zijn (zo'n 5 cm) kan je de stek in de aarde zetten.

conchifolia red ruby

Begonia conchifolia 'Red Ruby'

Naast zijn leuke, ronde bladeren heeft de Begonia conchifolia ook nog eens leuke bloemetjes! Hij kan ook op een plekje staat waar hij wat meer schaduw krijgt. Zorg er wel voor dat de grond tussen het water geven door opdroogt om teveel water geven te voorkomen. Deze begonia is ook geschikt voor in terrariums. Deze begonia is te stekken door middel van een bladstek. Gebruik hiervoor een blad met stengel van ±5 cm. Let er op dat je het blad zo min mogelijk beschadigd. Maak een klein gaatje in de aarde en steek daar de steel van je bladstek in. Laat het deel van het blad naast de steel in contact komen met de aarde. Houd de grond licht vochtig maar let erop dat er geen water op de bladeren blijft liggen.

Begonia Black Magic

Een opvallende plant met zwarte bladeren en roze bloemen! Deze begonia kan ook op een wat donkerdere plek staan. Eigenlijk geldt voor de meeste planten: hoe donkerder het blad, hoe donkerder de plant kan staan. Qua waterwegen houdt deze soort van dezelfde dingen als zijn soortgenoten: vochtige grond, maar geen laagje water in de pot. Ook deze begonia is te stekken door middel van een bladstek zoals hierboven beschreven bij de Begonia Black Magic.

Bonsai begonia tripartita

Bonsai Begonia tripartita

Een bijzondere begonia met smalle, groene bladeren met rode randjes en kleine bloemen. Dit is een plant die elk jaar mooier wordt! De (nu nog smalle) knollen waar de takken uitgroeien worden dikker waardoor de begonia een bonsai uiterlijk krijgt. De plant staat graag op een lichte plek.

Begonia erythrophylla

Deze steakbegonia, zoals deze begonia ook wel genoemd wordt, heeft dikke bladeren en kleine, lichtroze bloemen. Het is een van de eerste hybride begonia's, wat betekent dat het een kruising is tussen twee andere soorten. Hij staat graag op een wat donkerdere plaats. Gebruik goed doorlopende grond en laat deze tussen het water geven licht opdrogen. Ook deze begonia is te stekken door middel van een bladstek zoals hierboven beschreven bij de Begonia Black Magic.

Een uniek assortiment bijzondere begonia's

In onze winkel in Zoetermeer vind je nog meer bloeiende en bladbegonia's! Vind hier jouw route naar ons tuincentrum. Doordat wij elke week op zoek gaan naar nieuwe, bijzondere planten verschilt ons assortiment van week tot week. Op onze Instagram pagina kan je (een deel van) ons actuele assortiment volgen.

Groene kamerplanten

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

15 tuintips voor december

Hier zijn 15 tuintips voor december om je te begeleiden bij het verzorgen van je tuin gedurende de laatste maand van het jaar.

Lees meer...
Zelf een kerstkrans maken

In deze blog ontdek je waarom het zelf maken van een kerstkrans de perfecte manier is om een persoonlijk tintje aan je kerstversieringen toe te voegen.

Lees meer...
Hoeveel lampjes in de kerstboom?

Hoeveel kerstlampjes heb je nodig voor in de boom? En welke soorten kerstverlichting zijn er?

Lees meer...
Hoe kies ik de juiste kerstboom

Wij helpen je bij de kunst van het kiezen van de ultieme kerstboom.

Lees meer...