Veilige winter- en feestdagen voor hond en kat

Veilige winter- en feestdagen voor hond en kat

De meeste dierenliefhebbers denken er in de donkere dagen voor kerst wel aan om de tuinvogels bij te voeren. Maar laten we onze eigen honden en katten niet vergeten. Ook zij kunnen last hebben van sneeuw en vorst. Bovendien hebben ze ook nogal wat te stellen tijdens de feestdagen.

Tips voor de wintermaanden
Voor de hond
Niks heerlijker dan een fikse winterse wandeling met de hond, maar als het kwik onder nul zakt, houd dit dan in de gaten:

 • Laat de hond flink in beweging blijven, zodat hij niet te veel afkoelt
 • Pekel is niet goed voor hondenpoten; vermijd plekken waar gepekeld is of smeer ter bescherming de voetzolen in met speciaal teer van de dierenarts
 • Laat honden niet zonder lijn het ijs oprennen; ze kunnen zelf niet beoordelen of het ijs betrouwbaar is en ze kunnen er – net als wij – gemene uitglijders op maken
 • Laat de hond geen sneeuw eten; daarvan kunnen ze maagklachten krijgen

Voor de kat
Katten hebben een hekel aan kou. In de winter kunnen ze besluiten buitenshuis warmte op te zoeken in de schuur van de buren of onder een geparkeerde auto.

 • Zorg ervoor dat het kattenluik werkt, zodat de kat altijd weer naar binnen kan
 • Klop op de motorkap of kijk even onder de auto voordat u de auto start, zodat een kat op tijd weg kan komen

Tips voor de feestdagen

 • De dennennaalden van de kerstboom zijn giftig voor uw huisdier. Zet dus nooit de etensbak van de kat of hond onder de kerstboom. Als de boom begin uit te vallen, is de kans groot dat het dier de naalden binnenkrijgt. Veeg of zuig de naalden dus steeds op en verwijder de boom als deze erg begint uit te vallen.
 • Ook giftig voor kat en hond: kerststerren. Zet deze dus op een plek waar ze niet bij kunnen.
 • De scherven van breekbare kerstballen en andere decoraties die de hond of kat – al dan niet per ongeluk – uit de boom tikt, kunnen snijwonden veroorzaken. Hang al het breekbaars dus op voldoende hoogte. Zorg er ook voor dat ze geen engelenhaar te pakken krijgen; daarin zit glasvezel.
 • Pas op met kaarsen en kwispelende staarten. Zet glazen kokers of windlichten om de kaarsen en plaats ze voldoende hoog. Pas ook op met knisperend haardvuur; plaats daar een scherm voor.
 • Pas op dat er geen lekkernijen op de grond vallen of onbeheerd op een bereikbare plek staan. Honden en katten kunnen er flink ziek van worden; chocolade is zelfs dodelijk voor honden.
 • Honden en katten horen vuurwerk dubbel zo hard als wij, geen wonder dat ze er vreselijk van kunnen schrikken en er gestrest van raken. Laat de hond op oudejaarsnacht vóór 22.00 uur aangelijnd uit. Houd de kat binnen. Zorg dat kattenluik, deuren, ramen en gordijnen gesloten zijn. Gaat u de deur uit? Laat licht en radio of tv aan, om ze een beetje af te leiden.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Vakantie met de kinderen in eigen tuin

Het zonnetje schijnt, de vogels fluiten, de bijen zoemen en de bloemen bloeien. Veel mensen blijven dit jaar thuis vanwege bekende redenen, maar het is helemaal geen ramp om vakantie in eigen land te vieren.

Lees meer...
Lavendel: tuinplant van dit moment

Wie houdt er nu niet van lavendel? Het heerlijk geurende kruid bezorgt je meteen een vakantiegevoel, want het doet denken aan zonnige mediterrane landen, zoals Frankrijk.

Lees meer...
15 tuintips juli

Juli is doorgaans een warme, zonnige maand. Maak er een ontspannen vakantie in eigen tuin of op je balkon van. Vergeet niet je planten water te geven, steek de barbecue aan en af en toe je handen uit de mouwen voor een klusje in je tuin, op je balkon of (dak)terras.

Lees meer...
Celosia: Woonplant van de maand juli 2020

Het bonte gezelschap van de hanenkammen heeft een bijzondere plaats in het plantenassortiment. Met zijn kleuren en uitbundige bloemvormen is Celosia een opvallende verschijning met een welhaast sensuele uitstraling.

Lees meer...