Help vogels een handje

Help vogels een handje

Wie is er niet gek op vogels? Hoe romantisch is het om wakker te worden met het getjilp van vogels om u heen? Het is belangrijk om onze vogels deze gure herfst en winter een handje te helpen. Hoe kouder en korter de dagen, hoe meer onze gevederde vrienden onze hulp kunnen gebruiken. Ze moeten namelijk hun energieniveau en temperatuur op peil houden. We kunnen ze daar op verschillende manieren bij helpen. Sowieso is het belangrijk om ze te voorzien van voer, maar ook zijn er een aantal planten en struiken waar de vogels beschutting kunnen vinden. Vaak zijn deze hagen of struiken ook nog eens een bron van voedsel in het najaar. In het voorjaar zijn het de bloemen die insecten zullen trekken, die weer worden opgegeten door de vogels. Misschien zijn de volgende planten iets voor u? U geeft uw tuin direct een groene impuls met de:

 • Meidoorn (Crataegus)
 • Lijsterbes (Sorbus)
 • Hazelaar (Corylus)
 • Vuurdoorn (Pyracantha)
 • Bosrank (Clematis)
 • Klimop (Hedera)

HOE ZORG IK VOOR EEN VOGELVRIENDELIJKE TUIN?

Vogel zijn dol op groen! Hoe ruiger en gevarieerder begroeid een tuin is, des te meer vogels er zullen verschijnen. Ze komen af op alle plekken waar ze voedsel, bescherming en nest- en slaapgelegenheid vinden. De eerder genoemde hagen en struiken zijn ideaal voor onze vogelvrienden. Ook zorgen vogels met hun komst dat insectenplagen binnen redelijke grenzen blijven. Er zijn echter meer tips om vogels de tuin in te lokken.

 1. Zet een schaal of ondiepe bak water neer waarin vogels kunnen badderen en waaruit ze kunnen drinken. Vul de bak of schaal regelmatig met schoon water en doe er eventueel een beetje suiker in, zodat het water minder snel bevriest.
 2. Hang nestkasten op.
 3. Begin in het najaar, wanneer de temperaturen dalen, met bijvoeren. Hang vetbollen, pindasnoeren of een voedersilo op of plaats en voederschaal op een verhoging. Vul de silo met zaden en de schaal met zaden, ongebrande noten, stukjes bruin brood, gewelde rozijn en restjes fruit. Of hang een voederkastje met speciale (zoutloze) vogelpindakaas op.
 4. Plaats het voer op een plek waar katten en ongedierte niet bij kunnen en op een beschutte, sneeuwvrije en droge plek.
 5. Voer bij voorkeur ’s ochtends vroeg en rond 15.00 of 16.00 uur.

Help vogels de winter door | Tuincentrum de Driesprong

VOGELS VOEREN

Wie geniet er nu niet van de zang en bedrijvigheid van vogels? In het najaar moeten vogels reserves opbouwen voor de winter. In de winter kunnen ze weinig insecten, bessen en zaden vinden, zeker als het vriest of als er sneeuw ligt. Vogels komen daarom, zeker in de winter, gemakkelijker dichtbij uw huis. In ruil voor een beetje voer laten ze zich heel goed van dichtbij bekijken. In ons tuincentrum in Zoetermeer vindt u allerlei kant-en-klare voedselmixen, vetbollen, voersilo’s en -schalen. Ook een voedereikel kunt u vullen met superfood voor vogels: pinda’s. Wat kunt u de vogels verder voeren? Zaden, zonnebloempitten, ongekookte havermout, gewelde rozijnen, appels, brood en etensresten als rijst en aardappelen zijn allemaal prima, zolang er geen zout in zit. Wist u dat tuinvogels ook dol zijn op pindakaas en kokosnoot?

MAAK EEN VOGELBUFFET

 • Rijg slingers van doppinda’s en hang deze in de takken van een boom.
 • Maak leuke vormen van frituurvet vol zaden en gewelde rozijnen. Gebruik ongeveer één deel frituurvet op één deel zadenmengsel. Het frituurvet moet ongebruikt en ongezouten zijn. Smelt het vet in een pan, voeg daar al roerend een zadenmengsel en gewelde rozijnen aan toe. Laat het mengsel een beetje afkoelen en giet het in cake- of koekvormpjes. Leg een stevige katoenen draad of stuk touw in het midden van de vorm en laat deze goed (minstens een paar uur) afkoelen. Hang ze vervolgens aan de pergola of een boomtak.
 • Wilt u een ronde vetbol maken? Giet het vet met de zaden dan in een leeg boterkuipje en kneed er, vlak voordat het mengsel helemaal is gestold, een bol van.
 • U kunt ook een taartvorm met frituurvet en zaden en rozijnen vullen. Bedek de taart, voordat deze is gestold, met een extra laag zaden, zonnebloempitten, pinda’s, bessen en/of stukjes appel. Laat de kinderen hun creativiteit uitleven op het decoreren van de vogeltaart en geef hem vervolgens een prominente plek op de tuintafel.

VOGELBENODIGDHEDEN BIJ TUINCENTRUM DE DRIESPRONG IN ZOETERMEER

Kom langs bij ons tuincentrum in Zoetermeer en ontdek alle artikelen die u in huis kunt halen om onze vogelvrienden een comfortabele herfst en winter te geven: van voedsel tot nestkastjes en van vogelhuisjes tot vogelbadjes. Heeft u vragen over ons assortiment? Onze medewerkers staan uiteraard voor u klaar om u te helpen. Bekijk onze openingstijden en plan uw bezoek aan tuincentrum de Driesprong

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Yucca: Woonplant van de maand december 2020

De Yucca komt uit de familie van de agave-achtigen, de Agavaceae, waartoe ook woonplanten zoals Dracaena, Beaucarnea en Cordyline behoren.

Lees meer...
Amaryllis: kamerplant, bloembol én snijbloem van dit moment

Ze duiken nu weer op in alle mogelijke gedaantes, vormen en kleuren: amarylissen! Officieel het deze bloembol Hippeastrum, maar die naam onthoudt niemand.

Lees meer...
Tuincentrum vol sinterklaascadeaus

In ons tuincentrum in kun je je nu al helemaal in kerstsfeer onderdompelen - zie ons eerdere bericht over de kersttrends van dit jaar op deze site - maar we vieren natuurlijk eerst Sinterklaas.

Lees meer...
Laat je verleiden en verblijden door de kerstshow in ons tuincentrum

Kerst begint vroeger dan ooit. Doe inspiratie op en sla alvast wat kleine, trendy kerstdecoraties in of pak meteen groots uit.

Lees meer...