Moestuin

Moestuin

Tuinieren is een leuke hobby! En naast dat tuinieren ontspannend werkt levert het u ook nog eens iets op: verse groente. Wie eenmaal verse groente uit eigen tuin heeft gegeten wil vaak niets anders meer. Hoe pak je dat aan, een moestuin beginnen? In dit artikel vind je alle informatie die je nodig hebt!

 

Waar plaats je de moestuin?

Heb je veel ruimte voor je moestuin of juist heel weinig? Voor elke tuin of balkon is er een oplossing!

Klein

In potten en bakken kan je een heleboel verschillende groentes en kruiden kweken. Denk bijvoorbeeld aan aardbeien (mini) paprika's en tomaten planten, maar ook kruiden kunnen prima op een in potten! Je kan je natuurlijk ook inschrijven bij een volkstuin bij je in de buurt.

Medium

Wil je een wat groter stuk van je tuin of balkon gebruiken voor het kweken van groente en fruit? In onze winkel zijn verschillende soorten moestuinbakken verkrijgbaar. Op deze manier houd je alle groente planten bij elkaar en houd je jouw moestuin overzichtelijk. 

Groot

Heb je ruimte voor een moestuin rechtstreeks in de grond? Dan heb je ruimte voor lekker veel groentes en kan je aan de slag met planten die meer ruimte nodig hebben zoals aardappelen en courgettes.

Voorbereiding

Wat moet je doen voordat je echt aan de slag kan?

  1. Bedenk waar je de moestuin gaat beginnen. Kies een zonnige en beschutte plek. 
  2. Welke groente vind je lekker? Ga alvast op onderzoek uit en bedenk welke je groente, kruiden en welk fruit je dit jaar wilt gaan planten. 
  3. Zoek per soort op hoe je deze het beste kunt kweken en maak een plattegrond van je moestuin met hierin welke planten je waar wilt gaan kweken. Niet elke soort kan op elke plek. Houd rekening met planten die omhoog willen groeien, zoals boontjes, en met planten die niet naast elkaar kunnen. Aardappelen hebben bijvoorbeeld selderij en tomaten liever niet als buren.
  4. ​Verwijder wortel- en plantenresten en breng een laag verteerde compost aan op de uitgekozen plek voor je moestuin. Zo is je moestuin helemaal klaar voor het kweken van overheerlijke verse groente. Ga je aan de slag in potten en bakken? Maak deze dan alvast schoon of koop nieuwe. Bij ons tuincentrum in Zoetermeer vind je er genoeg!
  5. Controleer of je voldoende tuingereedschap hebt om straks aan de slag te gaan. Ook is het handig om bordjes te hebben waar je de namen van de planten op kunt schrijven. Maak een lijstje met wat er ontbreekt zodat je straks voorbereid kunt gaan winkelen.

Ga jij dit jaar aan de slag met een moestuin? Heel veel succes!