Vakantie met de kinderen in eigen tuin

Vakantie met de kinderen in eigen tuin

Het zonnetje schijnt, de vogels fluiten, de bijen zoemen en de bloemen bloeien. Veel mensen blijven dit jaar thuis vanwege bekende redenen, maar het is helemaal geen ramp om vakantie in eigen land te vieren. Maak er een fijne ‘staycation’ van door optimaal te genieten van je eigen tuin. Ons tuincentrum in Zoetermeer heeft genoeg producten in huis voor heel veel zomerpret voor jong en oud. Van hangmatten tot waterornamenten en van buitendouche tot kweekbak.

5 toptips voor een fijne staycation met de kinderen

1. Luieren, loungen en hangen

Op een warme zomerdag wil je natuurlijk zo veel mogelijk nietsdoen. Kijk bij ons assortiment tuinmeubels naar een lekkere loungebank, zitzakken, hangmatten, comfortabele loungers, verstelbare tuinstoelen, een staande schommelstoel of een schommel voor de kleintjes.

2. Zoek de schaduw op

De laatste jaren hebben we in de zomer steeds vaker te maken met echt tropische temperaturen. Je houdt het dan in de volle zon niet uit en bovendien riskeer je je huid te verbranden, zeker tussen 13.00 en 16.00 uur. En kinderen verbranden snel. Zorg dus voor een fijne schaduwplek. Denk aan een pergola begroeid met een druif of bloeiende klimrozen, een parasolboom of een (kleine) boom met meerdere stammen, een veranda, hip schaduwdoek of een vrolijke (zwenk)parasol. Laat de kinderen een (boom)hut bouwen of een tipi opzetten waar ze zich in kunnen terugtrekken en hun eigen avonturen beleven.

3. Verfrissende waterspelen

We gaven je hier al eerder tips voor verkoelend waterplezier voor jong en oud. Alleen al het geluid van kabbelend of klaterend water is op een warme zomerdag heel verfrissend. Heb je geen vijver waar je een fonteinpomp in kunt installeren, kijk dan eens naar een decoratief waterelement, een opblaasbaar zwembadje, een buitendouche of een vogeldrink- en badderschaal. Of vul een grote teil of bak met water en wat speeltjes voor de kleintjes. De kids vinden het overigens altijd leuk om elkaar nat te spuiten met de tuinslang of onder de zwenksproeier door te rennen. En je te helpen met het water geven van de (pot)planten. Een potje bellenblazen is ook altijd een schot in de roos.

4. Maak samen een insectenhotel

Ook hierover gaven we je eerder op deze site al handige tips. Je kunt er een luxe bouwwerk van maken, maar ook eenvoudige appartementjes. Vul samen een grote pot met op maat geknipte holle bloemstengels en bamboestokken, of zet een kleine terracottapot op zijn kop, nadat je deze hebt gevuld met mos, houtwol of stro. En dan maar loeren welke vakantiegangers hun intrek nemen, van lieveheersbeestjes en pissenbedden tot oorwurmen of bijen. Koop voor de kleintjes eventueel een loep of zo'n insectenpotje met vergrootglas, zodat ze de beestjes goed kunnen bestuderen en ze die kunnen natekenen.

5. Kweken en plukken

Laat de kinderen makkelijke, snelgroeiende groenten en kruiden in een bak, pot of zonnig hoekje in de tuin zaaien of planten en verder opkweken, zoals snijsla, veldsla, rucola, tuinkers, bieslook, basilicum en rozemarijn. Ze kunnen eetbare bloemen plukken, zoals die van onbespoten Oost-Indische kers, goudsbloemen, komkommerkruid, korenbloem en kamille, of blaadjes van kruiden als munt en citroenmelisse oogsten. Verwerk die samen in een lekkere salade, (ijs)thee en ijsklontjes of strooi ze over een ijs- of kwarktoetje. Je kunt de kinderen ook een mooi boeket voor binnen of op de tuintafel laten maken. Geef ze een kinder(snoei)schaar en laat ze wat dahlia's, zonnebloemen, margrieten, riddersporen of rozen en takken met mooi blad afknippen en in een mooie, stevige vaas zetten. Ze kunnen ook nog een kleurige strik om de vaas doen en er dan een mooie tekening van maken en de namen van de bloemen erbij schrijven. Of laat ze een bloemen drogen in een bloemenpers of tussen papieren zakdoekjes in een dik boek. Met de gedroogde bloemen kunnen ze weer een mooi kunstwerk of fleurige kaart maken. 

Namens het hele team van ons tuincentrum in Zoetermeer: Fijne staycation in je 'Costa del Parasol'!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Groene Vaderdag cadeaus

Geen inspiratie voor een mooi cadeau voor Vaderdag? Wel klaar met de sokken, stropdassen en aftershave? In ons tuincentrum in Zoetermeer vind je gegarandeerd iets van zijn gading, of hij nu groene vingers heeft of niet!

Lees meer...
Creëer schaduw in een 'coole' tuin

Zie je er ook zo tegenop dat de temperaturen deze zomer mogelijk opeens weer tropisch worden? Geen paniek! Ons tuincentrum heeft allerlei slimme oplossingen en alle benodigdheden om het hoofd (én lichaam) koel te houden.

Lees meer...
15 tuintips voor juni

Juni is doorgaans een van de mooiste tuinmaanden. Ons tuincentrum geeft 15 handige en leuke tips om er volop van te kunnen genieten.

Lees meer...
Zon op je bol: planten die tegen droogte kunnen

Plannen om deze zomer voor langere tijd op vakantie te gaan? Of heb je een tuin op het zuiden met droge, zanderige grond? Wij tippen planten die tegen zonnige (en dus ook droge) omstandigheden kunnen!

Lees meer...