Top 5 vroegbloeiers

Top 5 vroegbloeiers

Er begint al veel uit te lopen en te ontluiken in de tuin, met dank aan de milde winter. Toch is er in de meeste tuinen nog niet veel kleur te ontdekken. Daar is makkelijk iets aan te doen, want zolang de grond niet bevroren is kun je gewoon planten in de tuin zetten. Leef je uit met deze sterke vaste planten die al lekker vroeg bloeien.

1. Longkruid (Pulmonaria officinalis)

Deze bodembedekker wordt zo’n 20 centimeter hoog, heeft opvallend zilverkleurig gevlekt blad en fraaie bloempjes, van knalblauw of paarsblauw tot roze, waarvan sommige in die tinten verkleuren. Het blad blijft tot diep in de herfst en zelfs in een milde winter aantrekkelijk. Geschikt voor (half)schaduw, maar het longkruid kan ook in de zon, mits het genoeg water krijgt.

2. Sleutelbloem (Primula)

De primula is een echte vroegbloeier. De naam zegt het al, want deze is afgeleid van het Latijnse woord ‘primus’, dat ‘eerste’ betekent. Er zijn veel verschillende soorten primula’s, van hoog tot laag, voor binnen en buiten. De kleur van de bloemen varieert van paars, geel, rood en roze tot wit. Heel gewild zijn de kleine, maar o zo fijne Primula auricula-soorten. Hun bloempjes hebben allemaal een witte ring rond het hart. Ze zijn er in heel veel kleurencombinaties en zijn het best te bewonderen in een kleine pot op de tuin- of balkontafel of een plantenrek. De meeste sleutelbloemen voor in de tuin, zoals de Primula vulgaris, houden van een vochtige, beschutte standplaats in de halfschaduw.

3. Wildemanskruid (Pulsatilla vulgaris)

Het sierlijke wildemanskruid wordt niet hoger dan zo'n 15, 20 centimeter, krijgt paarsblauwe, anemoonachtige bloemen en daarna mooie zaadpluizen. Plant hem in de zon of halfschaduw en in goed waterdoorlatende, voedzame grond. Het wildemanskruid is goed winterhard.

4. Maagdenpalm (Vinca major en Vinca minor)

Een geweldige, sterke, wintergroene en goed winterharde bodembedekker. Er is een iets grotere, tot 40 centimeter hoge variant, de Vinca major, en een iets lager blijvende soort, de Vinca minor, die ook iets kleinere bloemen krijgt. De bloemen zijn paarsblauw of wit. De maagdenpalm gedijt in de schaduw, zelfs onder bomen, in voedselrijke grond.

5. Schoenlappersplant (Bergenia)

Een bijzondere plant, die je eigenlijk te weinig ziet. De schoenlappersplant heeft het hele jaar door (ook in de winter) groot, leerachtig blad. Hij krijgt circa 40 centimeter hoge stelen met witte, roze of karmijnrode bloemen. Hij doet het goed in de zon en halfschaduw en in vrijwel elke grondsoort.

Geniet van het vroege voorjaar!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Amaryllis: dé blikvanger tijdens de feestdagen

De Amaryllis, met haar majestueuze bloemen en elegante uitstraling, is een geliefde plant onder bloemenliefhebbers.

Lees meer...
Alles over de helleborus

Leer alles over de helleborus, ook bekend als de kerstroos of lenteroos: een betoverende bloem in de koudste maanden van het jaar.

Lees meer...
Snoeien in de herfst

Ontdek praktische tips over herfstsnoei. Wat snoei je wel en wat niet?

Lees meer...
15 tuintips voor november

Met deze 15 handige tuintips maak jij jouw tuin helemaal winterklaar in november.

Lees meer...