Woonplant van de maand: grootbladige ficussen

Woonplant van de maand: grootbladige ficussen

Ficus is bekend als sterke binnenboom met honderden kleine blaadjes, maar is ook verkrijgbaar met grote bladeren, die de plant meteen een heel ander, stoerder silhouet geven. Als statementplant is deze groene reus perfect om snel sfeer te brengen in een kamer.

Woonplanten zoals ficussen met grote bladeren verbeteren de lucht in huis door CO² om te zetten in zuurstof. De grote bladeren absorberen daarnaast fijnstof uit de lucht en slaan dat op in de wortels waar het wordt afgebroken en afgevoerd. Het groene blad bevordert ook nog de luchtvochtigheid in huis door vocht heel geleidelijk te verdampen. Dat maakt Grootbladige ficus een echte aanwinst om de start van het binnenseizoen mee te vieren. 

Herkomst 

Ficus is de Latijnse naam voor vijg. Grootbladige ficus hoort bij de moerbeifamilie en groeit in (sub)tropische gebieden, voornamelijk in Azië en Afrika, maar ook in Zuid-Amerika en Australië. 

Diverse soorten ficussen

Twee bekende ficussoorten zijn natuurlijk de ficus lyrata en de ficus elastica, maar wist je dat wij nog meer grootbladige ficussen in ons assortiment hebben? Bekijk foto's van al deze ficus-soorten op onze Instagram Stories.

Ficus Benghalensis Audrey⁠

De Audrey heeft matte bladeren met lichtgroene nerven. De plant is leuk als struikje, maar zeker ook mooi als boom op stam.  Lees beneden onze tip om jouw ficus te laten vertakken!⁠⁠

Ficus Benghalensis Roy⁠

Deze ficus heeft grote, langwerpige bladeren, spitser dan die van de Audrey.⁠⁠

Ficus lyrata⁠

Een hele bekende ficus! Deze plant met prachtige bladeren in verkrijgbaar in verschillende varianten zoals in struikvoor en op stam.⁠

⁠Ficus elastica⁠

Met een effen, donkergroen blad of als bonte variant met groen/rode bladeren. Ook verkrijgbaar in diverse varianten!⁠⁠

Vertakken en stekken⁠

Wil je ervoor zorgen dat jouw ficus gaat vertakken? Snoei dan het bovenste stukje van jouw plant af. De plant zal nieuwe zijtakken maken om verder te groeien. Het afgeknipte stukje kan je op water opnieuw laten wortelen.⁠

Verzorgingstips 

  • Ficus kan zowel een lichte als een halfschaduw standplaats hebben, maar geen volle zon. 
  • Liever niet steeds verplaatsen, wennen aan een nieuwe plek kost Ficus veel energie. 
  • Dreigt de plant scheef te groeien, dan elke dag een kwartslag draaien. 
  • De kluit mag altijd lichtvochtig zijn, in de winter kan Grootbladige ficus met minder water toe. 
  • Eens in de twee weken wat voeding geven. 
  • Douchen of in een zomerse bui afspoelen, daar knappen plant én bladeren van op. 
  • Eens per jaar trakteren op een grotere pot en verse potgrond houdt Grootbladige ficus in topconditie én houdt de groei erin. 

Woonplant van de maand

Grootbladige ficussen zijn Woonplanten van mei 2019. De ‘Woonplant van de maand’ is een initiatief van het Bloemenbureau. Maandelijks kiest het Bloemenbureau in overleg met vertegenwoordigers uit de sierteeltsector een plant die het opvallend goed doet bij de consument, of juist (nog) niet zo bekend is, maar wel potentie heeft om het goed te doen in de woonkamer.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Koningsdag! 'Oranje boven' in huis en tuin!

Koningsdag komt eraan en Nederland kleurt langzaam aan weer helemaal oranje! Zelf als je niet koningsgezind bent is het een fijne, opbeurende kleur, zowel binnen als buiten. Ons tuincentrum in Zoetermeer geeft (combinatie)tips voor de mooiste oranje snijbloemen, kamer-, tuin- en balkonplanten.

Lees meer...
Onkruid? Weg ermee!

Alles staat weer in bloei, inclusief het onkruid. Wij geven tips voor het herkennen en verwijderen van onkruid.

Lees meer...
Maak van je tuin een vlinderparadijs

Zou je ook graag meer kleurrijke vlinders zien rondfladderen in je tuin of op je balkon of (dak)terras? Ons tuincentrum helpt jou én deze mooie insecten graag met vlindervriendelijke tuintips en de beste planten die je kunt inzetten als vlindermagneet.

Lees meer...
Moestuinieren in april

Houd je van lekker en gezond eten? En van tuinieren? Dan ga je nu natuurlijk aan de slag met het zaaien en opkweken van je eigen groenten en kruiden. Ons tuincentrum geeft je vruchtbare tips!

Lees meer...