28 juli: Internationale Natuurbeschermingsdag

28 juli: Internationale Natuurbeschermingsdag

De Verenigde Naties hebben 28 juli uitgeroepen tot wereldwijde natuurbeschermingsdag om aandacht te vragen voor de roofbouw die overal op de natuur wordt gepleegd en voor het belang van de natuur; van de lucht die wij inademen tot het water dat wij drinken. De ‘World Nature Conservation Day’ is voor ons tuincentrum in Zoetermeer een mooie gelegenheid voor het geven van een aantal milieuvriendelijke tuintips. Doe groen, alle beetjes helpen!

11 milieuvriendelijke tuintips

  1. Gebruik geen pesticiden of chemicaliën, maar natuurlijke, ecologische producten om tuinmeubels, vlonders en terrassen te reinigen en om plagen als bladluis, buxusmot en slakken te bestrijden. En gebruik organische mest in plaats van kunstmest.
  2. Maak de tuin niet te netjes, maar laat altijd wat bladeren en takjes liggen. Die bieden beschutting en voedsel aan insecten en kleine zoogdieren. De insecten vormen weer een voedselbron voor vogels en helpen het organische afval om te zetten in vruchtbare grond.  
  3. Maak je eigen composthoop of koop een (wormen)compostbak. Dat scheelt de vuilniswagens weer werk, je vermindert zo de CO2-uitstoot en je krijgt er gratis en voor niks vruchtbare compost voor terug.
  4. Plaats hagen in plaats van een houten schutting om de tuin af te schermen. Of kies voor duurzame schuttingen van wilgentenen of inheems hout.
  5. Zorg voor een gevarieerde (inheemse) beplanting, met bollen, vaste planten, struiken en bomen. Nuttige insecten en kleine dieren als vogels genieten er minstens zoveel van. Ook op een balkon of dakterras kunnen je potten en bakken vullen met bollen, planten en kleine struiken die voedsel bieden aan bijen en vlinders.
  6. Leg een groen dak aan, met bijvoorbeeld kant-en-klare matten met vetplantjes (Sedums) en eventueel ook zonnepanelen. Goed voor de isolatie, de reductie van fijnstof, het dempen van geluid en voor vogels en bijen.
  7. Houd bij je plantenkeuze in ons tuincentrum in Zoetermeer rekening met het soort grond dat je hebt en de hoeveelheid zon, schaduw, vocht en voedingsstoffen die de planten of struiken nodig hebben. Dat scheelt wegkwijnende planten en overvloedig water of voeding geven.
  8. Water in de tuin, of het nu een vijver of vogeldrinkbak is, trekt veel verschillende soorten dieren aan.
  9. Hang een vogelnestkast of insectenhotel op.
  10. Laat je plastic plantenpotten recyclen.
  11. Wees creatief en ‘upcycle’ oude terrastegels, pallets, kratten en blikken om er plantenbakken, stapelmuurtjes met vetplantjes ertussen of een insectenhotel van te maken.

 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Zo begin je een pluktuin!

Ook zo dol op bloemen? Begin je eigen pluktuin of bloemenborder en zet jezelf de komende zomer volop in de bloemetjes, binnen en buiten!

Lees meer...
Tips voor een lenteproof gazon

Aan het einde van de winter ligt het gazon er vaak nogal treurig bij. Tijd voor een grote voorjaarsbeurt! Je kunt nu – afhankelijk van het weer – ook een lentefris grasveld inzaaien of aanleggen met graszoden. Ons tuincentrum heeft een handig 5-stappenplan voor je.

Lees meer...
De makkelijkste moestuinplanten voor groentjes

Moestuinieren ingewikkeld? Dat hoeft helemaal niet. Er zijn heel makkelijke moestuinplanten waar je nauwelijks omkijken naar hebt en volop van kunt smullen. Ons tuincentrum zet vijf toppers voor je op een rij.

Lees meer...
De vrolijkste voorjaarsbloeiers

Zo aan het eind van de winter en het begin van de lente die altijd (té) lang op zich laat wachten toe aan wat vrolijke voorjaarsbloeiers? Ons tuincentrum biedt uitkomst!

Lees meer...