Winterbloeiers: woonplanten van de maand februari

Winterbloeiers: woonplanten van de maand februari

Met uitbundige bloemen, fraai groen blad en een puur-natuur-uitstraling helpen winterbloeiers je stralend februari door, richting lente! 

Voor wie hunkert naar het voorjaar, maar toch echt nog een stukje winter moet uitzitten: woonplanten die lak hebben aan de seizoenen en nu al eigenwijs bloeien in geuren en kleuren. De botanische beauty's van februari zijn primula, asbloem en jasmijn, in uitstraling vrij te vertalen als uitgelaten, romantisch en sereen. Ze kunnen allemaal goed tegen het wat droge binnenklimaat in huis en zijn makkelijk in de omgang: als je af en toe een rondje geeft, blijven ze groeien en bloeien.  

Februari's trio 

Primula biedt vrolijke bloemen in rood, roze, wit, paars, lila en blauw die binnen alles opvrolijken als het buiten nog guur is. 
Asbloem dankt haar naam aan de groene blaadjes die aan de onderkant donzig grijs zijn. Dat groen met asgrijs laat de prachtige bloemen in wit, blauw, lila, paars, roze, rood én tweekleurig extra mooi uitkomen.  
Jasmijn is een sierlijk struikje met donkergroen blad en stralende stervormige witte bloemen die heerlijk ruiken. De lange ranken houden van wikkelen, klimmen en slingeren. 

Uit alle windstreken 

Wilde primula’s komen vaak voor in de bergen van het noordelijk halfrond, er groeien zo’n vijftien soorten in de Europese Alpen. Asbloem is komen overwaaien vanuit de Canarische Eilanden. En jasmijn is een (sub)tropische plant die met voldoende vocht en warmte ook goed gedijt in een huisklimaat. 

Bloeiende symboliek 

Primula is afgeleid van primus (eerste) omdat het een van de eerste bloeiers van het jaar is. Daar is ook de betekenis van de plant op gebaseerd, deze winterbloeier staat voor een nieuw begin, groei en hoop. Asbloem heet officieel Senecio cruentus en dankt haar betekenis aan haar volle ronde bloemenkruim die staat voor bescherming. En volgens de bloemensymboliek haal je met jasmijn puurheid en kracht in huis. Nét wat je nodig hebt voor de laatste loodjes richting voorjaar. 

Zo halen winterbloeiers de lente 

  • Winterbloeiers staan graag licht, maar niet in de volle zon. 
  • De kluit mag licht vochtig zijn, wateroverlast liefst voorkomen. 
  • Eens in de twee weken plantenvoeding geven helpt winterbloeiers voldoende groei- en bloeikracht te houden.
  • Uitgebloeide bloemetjes kun je gewoon wegplukken.

De geur van jasmijn is rustgevend en kalmerend volgens onderzoek van de Heinrich Heine Universiteit in Düsseldorf. Dat maakt jasmijn een ideale slaapkamerplant 

Style ze in je eigen smaak

Ondanks dat winterbloeiers primula, asbloem en jasmijn in vorm nogal verschillen, kun je ze mooi samen stylen, bijvoorbeeld allemaal in wit, primaire kleuren of pasteltinten. Voor leuk thuiskomen gaat er niets boven een rijtje primula's in knalkleuren om je te begroeten. Hou je meer van een ingetogen sfeer, dan gaan de lichte bloemen en het grijze blad van asbloem prachtig samen met jasmijn.  

Woonplant van de maand

Winterbloeiers zijn woonplanten van februari 2018. De 'Woonplant van de maand’ is een initiatief van het Bloemenbureau. Maandelijks kiest het Bloemenbureau in overleg met vertegenwoordigers uit de sierteeltsector een plant die het opvallend goed doet bij de consument, of juist (nog) niet zo bekend is, maar wel potentie heeft om het goed te doen in de woonkamer. 

Mooiwatplantendoen.nl is een initiatief van Bloemenbureau Holland en laat consumenten ervaren dat je je lekkerder voelt met planten om je heen.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Maak met Pinksteren je eigen bloemweide!

Tijdens de Pinksterdagen zijn veel mensen een extra dag vrij. Hopelijk met een fijn lentezonnetje erbij! Kom vóór de pinksterdagen lekker langs voor alles wat je nog nodig hebt voor je tuin, terras of balkon! Bijvoorbeeld voor mooie inheemse planten of zaden voor het creëren van je eigen wilde bloemenweide. Van beide fleur je niet alleen zelf op, maar je doet er ook bijen en vlinders een groot plezier mee.

...

Lees meer...
Mei: wel zaaien, niet maaien

In mei kun je van alles zaaien, maar het gras beter even niet maaien. Hoe dat zit? Ons tuincentrum geeft je alle 'ins and outs'!

Lees meer...
Top 10 met hemelsblauwe bloemen

Blauw is de lievelingskleur van veel mensen. De kleur heeft een koele, betrouwbare en rustgevende uitstraling, waardoor hij ook in veel reclames en uniformen wordt gebruikt. Maar blauw kan ook melancholisch of somber stemmen – denk aan de uitdrukkingen 'een blauwtje lopen', ‘de blues hebben’ en 'blue Monday'. Optisch heeft blauw een wijkende werking. Iets wat blauw is dringt zich niet aan je op, maar lijkt zich juist terug te trekken. Door blauwe bloemen achter in o...

Lees meer...
IJsheiligen: kuip- en potplanten verzorgen

Je hebt er vast wel eens van gehoord: IJsheiligen. Wist je dat je daarna echt de bloemetjes buiten kunt zetten? Ons tuincentrum legt uit hoe dit zit en hoe je dat doet.

Lees meer...