Wat te doen in de tuin in november?

Wat te doen in de tuin in november?

Het kan flink stormen en regenen. De dagen worden steeds korter en kouder. Kies de spaarzame rustige, droge dagen om nog wat tuinklussen te doen waar u vanzelf warm van wordt.

  • Bind klimmers vast en bind eventueel een touw om hoge, fragiele vaste planten, zoals siergrassen. Controleer ook eventuele palen en banden bij bomen.
  • Verzamel blad van het gazon en verspreid dit tussen de borderplanten. Of gebruik het als afdeklaag voor vorstgevoelige potplanten.
  • Zolang het niet vriest kunt u nog rozen, fruitbomen, winterbloeiers, groenblijvers en voorjaarsbollen planten.
  • Snoei fruitbomen, zoals de druif, en bladverliezende bomen en struiken, en knot wilgen.
  • Gooi het snoeiafval niet weg. U kunt het versnipperen en verspreiden onder bomen en in de borders. Of verzamel alle gesnoeide en dode takken in een hoekje in de tuin. Insecten en kleine dieren als egels vinden er voedsel en beschutting.
  • Maak tuinmeubels schoon en zet ze in de schuur of garage.
  • Maak ook tuingereedschap goed schoon en berg het, nadat u het voor de laatste keer gebruikt heeft, droog op.
  • Maak vogelnestkastjes schoon of hang er een op.
  • Maak lege potten en bakken schoon en berg ze op of vul ze met winterbloeiers als winterviolen, bergthee (gaultheria), parelbes (Pernettya) en kerstrozen (Helleborus). Doe er meteen een laag noppenfolie in om plant en pot tegen de vorst te beschermen. Zorg daarbij wel voor een drainagegat.
  • Zorg dat er geen (overtollig) water in bakken en potten staat, haal eventuele waterschotels eronder weg en haal zinken teilen, houten watertonnen en gieters naar binnen.
  • Haal vorstgevoelige kuipplanten naar binnen. Informeer bij ons tuincentrum of u ze eventueel bij ons kunt laten overwinteren
  • Deze maand kunt u nog stekken nemen van tal van (bessen)struiken.
  • Laat dode en uitgebloeide stelen van planten als hemelsleutel (Sedum), bergamotplant (Monarda), koninginnekruid (Eupatorium) en brandkruid (Phlomis) en van siergrassen staan; ze vormen een mooi plaatje bij mist en rijp.
  • Sluit de buitenkraan af en berg de leeggelopen tuinslang op.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Maak met Pinksteren je eigen bloemweide!

Tijdens de Pinksterdagen zijn veel mensen een extra dag vrij. Hopelijk met een fijn lentezonnetje erbij! Kom vóór de pinksterdagen lekker langs voor alles wat je nog nodig hebt voor je tuin, terras of balkon! Bijvoorbeeld voor mooie inheemse planten of zaden voor het creëren van je eigen wilde bloemenweide. Van beide fleur je niet alleen zelf op, maar je doet er ook bijen en vlinders een groot plezier mee.

...

Lees meer...
Mei: wel zaaien, niet maaien

In mei kun je van alles zaaien, maar het gras beter even niet maaien. Hoe dat zit? Ons tuincentrum geeft je alle 'ins and outs'!

Lees meer...
Top 10 met hemelsblauwe bloemen

Blauw is de lievelingskleur van veel mensen. De kleur heeft een koele, betrouwbare en rustgevende uitstraling, waardoor hij ook in veel reclames en uniformen wordt gebruikt. Maar blauw kan ook melancholisch of somber stemmen – denk aan de uitdrukkingen 'een blauwtje lopen', ‘de blues hebben’ en 'blue Monday'. Optisch heeft blauw een wijkende werking. Iets wat blauw is dringt zich niet aan je op, maar lijkt zich juist terug te trekken. Door blauwe bloemen achter in o...

Lees meer...
IJsheiligen: kuip- en potplanten verzorgen

Je hebt er vast wel eens van gehoord: IJsheiligen. Wist je dat je daarna echt de bloemetjes buiten kunt zetten? Ons tuincentrum legt uit hoe dit zit en hoe je dat doet.

Lees meer...