Pompoenenparade

Pompoenenparade

Vanaf begin september rijpen de eerste pompoenen. Ze behoren tot de komkommerachtigen, net zoals de meloen en de courgette en ze zijn er in heel veel soorten en maten. De meest bekende is de grote, bijna ronde, oranje ‘Halloween’-pompoen. U kunt de meeste soorten verwerken in gerechten, maar ze zijn vooral ook heel decoratief – en niet alleen op 31 oktober.

Zelf kweken
Pompoenen zijn éénjarige planten. Voor het beste resultaat zaait u de zaden in het voorjaar binnen voor. Na half mei (IJsheiligen) kunnen de jonge plantjes de volle grond in. Belangrijk is dat de plant voldoende water en zonlicht krijgt, maar ook moeten er voldoende insecten aanwezig zijn voor de bestuiving – anders vormen de planten geen vruchten. Pompoenen willen graag vruchtbare grond (en anders een flinke dosis goede compost), zon en voldoende water. Ze doen het uitstekend op de composthoop. Plant ze minstens een meter uit elkaar, want elke plant kan flink uitdijen. In september tot en met begin oktober kunnen de pompoenen worden geoogst. Wilt u ze volgend jaar weer (of ook) in de tuin: haal dan zaden uit de vrucht, was deze goed af, laat ze drogen en bewaar ze koel en droog tot volgend voorjaar.

Oogsttijd
Een pompoen is rijp wanneer deze hard aanvoelt en de steel verkleurd, ingedroogd of kurkachtig is. Oogst pompoenen altijd met de steel, dan kunt u ze lang bewaren. Bewaar ze bij voorkeur in een koele ruimte (12-15 0C). Laat ze nooit buiten bij nachtvorst, want dan zijn ze meteen rot.

Soep of sier?
U kunt de meeste pompoensoorten in gerechten verwerken, bijvoorbeeld in pompoensoep, maar ook in roerbakgerechten. Het vruchtvlees is gezond, want het is vezelrijk en het bevat bètacaroteen. Ook de zaden zijn eetbaar en gezond, strooi bijvoorbeeld een handje geroosterde zaden over de salade of de pastamaaltijd. Wilt u liever genieten van de mooie kleuren en vormen, zet dan één of meer pompoenen bij de voordeur of op de tuintafel. U kunt er bijvoorbeeld ook uw naam of ‘welkom’ inkerven, of er Halloween-achtige figuren uit snijden en er een kaars inzetten. Plaats er ook nog wat leuke sierkalebassen bij.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Zomerstekken in 11 stappen

Hier een praktisch stappenplan voor het nemen van zomerstekken.

Lees meer...
Geef je balkon of terras een mediterrane sfeer

Wie houdt er nu niet van een ontspannen vakantiesfeer met mediterrane allure?

Lees meer...
Weg met muggen en wespen in huis en tuin

Wij geven tips voor het wegjagen van muggen en wespen uit huis en tuin.

Lees meer...
Maak je tuin vakantieproof

Vooruitzien is regeren. Neem nu alvast maatregelen om ervoor te zorgen dat je tuin vakantieproof is.

Lees meer...