Najaar: planten en verplanten!

Najaar: planten en verplanten!

Het tuinseizoen loopt op zijn einde, maar dat is geen reden om op onze lauweren te gaan rusten. September, oktober en november zijn uitstekende maanden om te planten en te verplanten. De grond is nog voldoende warm en de planten gaan na de actieve groeiperiode langzamerhand over in ruststand. De wortels van planten, maar ook die van struiken en (fruit)bomen, lopen de minste kans beschadigd te worden en de gewassen herstellen zich relatief snel na het (ver)planten.

Juist nu planten

  • Struiken, coniferen, (fruit)bomen
  • Rozen met kale wortels (een stuk goedkoper dan rozen in pot)
  • Ook graszoden en -zaden slaan nu prima aan
  • Voorjaarsbollen kunnen vanaf eind september de grond of pot in. Wij hebben vanaf begin september een ruim assortiment

Verplanten
Kleine bomen, groenblijvende struiken, coniferen en vaste planten laten zich meestal vrij makkelijk verplanten, mits de wortels zo min mogelijk worden aangetast. De dikke wortels fungeren vooral als aan- en afvoerkanalen en verankeren de plant in de grond. Via de fijne haarworteltjes worden water en voedingsstoffen opgenomen. Bij het verplanten worden veel van die minieme haarworteltjes losgetrokken, waardoor het zaak is de zojuist verplante plant, struik of boom de eerste weken goed in de gaten te houden en te vertroetelen met water en compost. Wilt of kunt u een boom of grote struik pas in het voorjaar verplanten? Steek dan nu de kluit rondom af. Dan kunt u de boom of struik straks makkelijker uit de grond krijgen en hebben de wortels een grotere kans weer uit te lopen, omdat er nu nog nieuwe haarwortels worden aangemaakt.

Tips

  • Plant en verplant bij voorkeur niet in de volle zon, maar op een bewolkte dag
  • Plant en verplant nooit als het vriest
  • Verplant bladverliezende bomen als het blad grotendeels is afgevallen
  • Voeg bij het (ver)planten rond de wortels altijd compost toe
  • Geef de zojuist geplanten of verplante planten, struiken bomen en struiken voorlopig voldoende water
  • Bescherm zojuist geplanten of verplante planten, struiken en bomen met vlies als er nachtvorst wordt voorspeld

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Zo begin je een pluktuin!

Ook zo dol op bloemen? Begin je eigen pluktuin of bloemenborder en zet jezelf de komende zomer volop in de bloemetjes, binnen en buiten!

Lees meer...
Tips voor een lenteproof gazon

Aan het einde van de winter ligt het gazon er vaak nogal treurig bij. Tijd voor een grote voorjaarsbeurt! Je kunt nu – afhankelijk van het weer – ook een lentefris grasveld inzaaien of aanleggen met graszoden. Ons tuincentrum heeft een handig 5-stappenplan voor je.

Lees meer...
De makkelijkste moestuinplanten voor groentjes

Moestuinieren ingewikkeld? Dat hoeft helemaal niet. Er zijn heel makkelijke moestuinplanten waar je nauwelijks omkijken naar hebt en volop van kunt smullen. Ons tuincentrum zet vijf toppers voor je op een rij.

Lees meer...
De vrolijkste voorjaarsbloeiers

Zo aan het eind van de winter en het begin van de lente die altijd (té) lang op zich laat wachten toe aan wat vrolijke voorjaarsbloeiers? Ons tuincentrum biedt uitkomst!

Lees meer...