Planten scheuren en delen

Planten scheuren en delen

Het najaar (september-oktober) is de ideale tijd om planten te vermeerderen en een verjongingskuur te geven. De planten zijn nog niet geheel bovengronds afgestorven, zodat u goed kunt zien welke plant aan de beurt is. Bovendien is het nog warm genoeg voor het vormen van een goed wortelgestel. Het voorjaar is ook een optie, maar dan is het groen (en dus de exacte plek) van de plant nog niet goed zichtbaar.

Wat?
Planten die zich goed laten scheuren en delen: geranium (ooievaarsbek), vrouwenmantel, hosta, kattenkruid (Nepeta), bergamotplant (Monarda), Zeeuws knoopje (Astrantia), hemelsleutel (Sedum), vlambloem (Phlox), zonnehoed (Rudbeckia), zonnekruid (Helenium), daglelie (Hemerocallis), schoenlappersplant (Bergenia).

Hoe?

  • Spit de plant met een ruime kluit uit de border.
  • Knip eventuele bloemknoppen en zaden weg, zodat de plant alle energie kan steken in het vormen van wortels.
  • Scheur of deel de buitenste delen van de pol en houd daarbij de wortels zo gaaf mogelijk.
  • Zorg ervoor dat elk plantje genoeg wortels en scheuten heeft om verder te groeien.
  • Lukt het niet de scheuten en wortels met de hand te scheuren, gebruik dan een schep of een scherp en stevig mes. U kunt ook een beginnetje maken met de snoeischaar.
  • Verwijder de wortels van eventueel onkruid.
  • Spit de border goed om en voeg nieuwe humusrijke aarde of wat compost toe.
  • Geef de plantjes meteen royaal water.
  • Gooi het hart van de pol, de moederplant, op de composthoop.

plant uitgraven vaste plant scheuren

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Gouden plantcombinatie: klimroos en clematis

O, wat zijn ze mooi samen! Een klimroos en een clematis. Een gouden combinatie in elke tuin. Niet alleen omdat deze klimplanten de meest schitterende bloemen in allerlei soorten, maten en kleuren krijgen, waar elke romantische ziel voor zal bezwijken.

Lees meer...
Haal het voorjaar in huis met een nieuwe kamerplant

Een nieuwe lente, een nieuw geluid... Plus nieuwe trends voor binnen en buiten. Het is tot nu toe helaas nog niet echt stralend voorjaarsweer, dus laten we ons interieur eens een trendy opfrisser geven.

Lees meer...
Slakkenbestrijding 2.0

Heerlijk, al dat frisse groen dat nu weer in de tuin en in potten op terras en balkon opkomt! Helaas vinden slakken dat ook. Letterlijk! Hoe bescherm je je mooie tuin- en potplanten nu tegen die slijmerige naaktslakken en huisjesslakken?

Lees meer...
Begin een moestuin(tje)

Als je dat niet al gedaan hebt. Zelf kruiden en groenten – en eventueel ook fruit, zoals aardbeien – kweken is zó leuk en heeft zó veel voordelen!

Lees meer...