Creëer je eigen jungle in huis en tuin

Creëer je eigen jungle in huis en tuin

Leef je deze zomer vooral uit met tuin- en kamerplanten, want groen doet goed! Planten en bloemen creëren een ontspannen sfeer en het verzorgen ervan biedt een welkome afleiding. Zeker nu de mogelijkheden om op reis te gaan zo onzeker zijn. Maak de zomervakantie in eigen land dus vooral zo plezierig mogelijk. Eerder gaven we op deze site al tips om je tuin, balkon en/of (dak)terras in mediterrane stijl in te richten. Wil je liever een meer exotische omgeving? Ga dan voor de jungle-look, zowel binnen als buiten. Ons tuincentrum in Zoetermeer geeft je graag tips voor een tropisch vakantiegevoel in eigen huis en tuin.

Exotische tuinplanten

Grote, exotische (blad)planten waarmee je een jungle gevoel oproept zijn al een tijdje helemaal hip. Er zijn goed winterharde palmen en boomvarens, zoals de Trachycarpus, Chaemerops en Dicksonia. Echte blikvangers zijn de langwerpige, spits toelopende bladeren van Nieuw-Zeelands vlas (Phormium) en de Yucca. Beide houden hun vlezige bladeren in de winter en zijn ook indrukwekkend in een grote kuip. Het Nieuw-Zeelands vlas is er met verschillende bladkleuren, van bont tot donkergroen of purper. De Yucca kan in de zomer heel mooie witte bloemen aan een lange stengel vormen. Er zijn ook winterharde agaves, die je zowel in de volle grond als in een kuip kunt planten. Vanwege de scherpe punten van deze vetplant moet je wel oppassen met kleine kinderen en huisdieren.
Varens, bamboesoorten en de oeverplant mammoetblad (Gunnera) geven ook een instant jungle-effect. De vingerplant (Fatsia japonica) is een bekende kamerplant, maar kun je ook buiten planten, want hij is goed winterhard. In de volle grond kan het een flinke struik worden. En plant eens een winterharde banaan, zoals de Musa basjoo.

Kamerplanten met een jungle-look

Ook hierin heb je ruime keuze, mede omdat planten met grote bladeren of met een opvallende bladtekening en exotische bloeiers al een tijd een trend zijn. Denk aan de gatenplant (Monstera), olifantsoor (Alocasia), Calathea, de stippenbegonia, de paradijsvogelplant (Strelitzia), Kentiapalm (Howea), het pannenkoekenplantje (Pilea Peperomioides) en Bromelia. Hangende planten zorgen voor een waterval van groen, zodat je je echt in het oerwoud waant. Denk aan de Scindapsus, koraalcactus (Rhipsalis), lipstickplant (Aeschynanthus), het erwtenplantje (Senecio), de ouderwetse graslelie (Chlorophytum) en luchtplantjes (Tillandsia).

In de zomer kun je de meeste kamerplanten, zoals olifantsoor (Alocasia) en gatenplant (Monstera), ook buiten zetten, op het terras of balkon. Dat geldt ook voor cactussen, vetplanten en bonsaiboompjes. Houd er alleen rekening mee of je kamerplanten volle zon of meer schaduw willen. En controleer regelmatig of ze niet te nat of te droog staan.

Accessoires en accenten in oerwoudsfeer

Water heeft niet alleen een verkoelend, maar ook een rustgevend effect. In de jungle is het vochtig en waterdruppels op grote bladeren of er langzaam vanaf druppelen zijn een prachtig gezicht. Als je geen ruimte hebt voor een vijver, denk dan aan een mini-vijver, waterschaal of waterornament. Veel van je exotische bladplanten houden er overigens ook van om af en toe met een plantenspuit beneveld te worden.

Behang en (be)kledingstoffen met grote bladplanten of tropische vogels duiken al een paar jaar overal op. Voor buiten kun je denken aan een tafelkleed, strandstoel, tuinkussens of een tuinposter met een dergelijke print. Rotan tuinmeubels en accessoires passen perfect bij je tropische paradijsje. Een pagode-vormige tuinparasol en een windgong maken het plaatje af.

Ons tuincentrum in Zoetermeer wenst je een fijne zomervakantie in je eigen jungle- paradijsje.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Zomerstekken in 11 stappen

Hier een praktisch stappenplan voor het nemen van zomerstekken.

Lees meer...
Geef je balkon of terras een mediterrane sfeer

Wie houdt er nu niet van een ontspannen vakantiesfeer met mediterrane allure?

Lees meer...
Weg met muggen en wespen in huis en tuin

Wij geven tips voor het wegjagen van muggen en wespen uit huis en tuin.

Lees meer...
Maak je tuin vakantieproof

Vooruitzien is regeren. Neem nu alvast maatregelen om ervoor te zorgen dat je tuin vakantieproof is.

Lees meer...