Fruitbomen snoeien

Fruitbomen snoeien

Fruitbomen zoals de abrikoos, perzik, pruim en kers kan je het beste snoeien in april en mei. Door te snoeien komt er meer licht in de boom waardoor het groeiende fruit meer zonlicht kan krijgen. Ook bekent minder takken in de kruin meer lucht, wat helpt bij het voorkomen van ziektes.

Hoe snoei je een fruitboom?

Voor het snoeien heb je scherp gereedschap nodig. Door rafelige snoeiranden kunnen de scheuten afsterven. Voor dunne takken is een goede snoeischaar geschikt (er zijn speciale scharen voor linkshandige), voor dikkere takken vindt u bij uw tuincentrum ondermeer snoeizagen en takkenscharen.

 • Begin met het verwijderen van oudere of dode takken. 
 • Takken die geen fruit produceren kunnen worden weggesnoeid.
 • Takken die andere takken kruisen moeten worden weggesnoeid zodat ze elkaar niet kunnen beschadigen. 
 • Snoeien takken die terug groeien richting de stam.
 • Verwijder takken die erg stijl omhoog groeien. Deze kunnen een tweede kop gaan vormen.
 • Verwijder takken die vanuit de grond omhoog komen.
 • Verwijder takken die erg laag vanuit de stam groeien.
 • Verwijder waterloten. Dit zijn verticaal groeiende takken die geen fruit zullen dragen.

Tips

Kersenbomen zijn extra gevoelig voor ziektes. Laat daarom stompjes van een paar centimeter staan bij het snoeien  om schimmels en infecties te voorkomen. Verder gelden de algemene snoei-tips:

 • Bestrijk grote snoeiplekken met een wond afdekmiddel om infecties te vermijden.
 • Snoei altijd op een oog (een vakterm voor een groeiknop) dat naar buiten wijst. Zo stimuleert u een brede, open groei.
 • Snoei 0,5 cm boven het oog. Als u te hoog snoeit kan het uiteinde afsterven, waardoor ziektekiemen meer kans krijgen.
 • Snoei zo dicht mogelijk op de stam, laat geen stompen uitsteken.
 • Zware takken kunt u afzagen. Zaag ze eerst van onderen een stukje in, zodat ze niet kunnen afscheuren en de stam beschadigen.

Snoeigereedschap 

Heeft u nog niet alles in huis om uw fruitboom te snoeien? In ons tuincentrum hebben wij een ruim aanbod snoeigereedschappen!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Planten die goed tegen nattigheid kunnen

Het klimaat is duidelijk van slag. Daarom is het slim én duurzaam om bij de keuze van je tuin- en balkonplanten rekening te houden met de omstandigheden waarin ze het best gedijen. Willen ze zon en droge grond of juist meer schaduw en natte voeten? Ons tuincentrum in tipt de beste planten voor vochtige plekken!

Lees meer...
Maak met Pinksteren je eigen bloemweide!

Tijdens de Pinksterdagen zijn veel mensen een extra dag vrij. Hopelijk met een fijn lentezonnetje erbij! Kom vóór de pinksterdagen lekker langs voor alles wat je nog nodig hebt voor je tuin, terras of balkon! Bijvoorbeeld voor mooie inheemse planten of zaden voor het creëren van je eigen wilde bloemenweide. Van beide fleur je niet alleen zelf op, maar je doet er ook bijen en vlinders een groot plezier mee.

...

Lees meer...
Mei: wel zaaien, niet maaien

In mei kun je van alles zaaien, maar het gras beter even niet maaien. Hoe dat zit? Ons tuincentrum geeft je alle 'ins and outs'!

Lees meer...
Top 10 met hemelsblauwe bloemen

Blauw is de lievelingskleur van veel mensen. De kleur heeft een koele, betrouwbare en rustgevende uitstraling, waardoor hij ook in veel reclames en uniformen wordt gebruikt. Maar blauw kan ook melancholisch of somber stemmen – denk aan de uitdrukkingen 'een blauwtje lopen', ‘de blues hebben’ en 'blue Monday'. Optisch heeft blauw een wijkende werking. Iets wat blauw is dringt zich niet aan je op, maar lijkt zich juist terug te trekken. Door blauwe bloemen achter in o...

Lees meer...