Ik zoek een kamerplant voor op een donkere/lichte plek

Ik zoek een kamerplant voor op een donkere/lichte plek

De standplaats voor jouw kamerplant is belangrijk. Als je jouw plant op de juiste plek zet en de juiste verzorging biedt zal ze stralen, maar de verkeerde plek kan leiden tot gele bladeren, bruine plekken of je plant zal het niet overleven. Maar hoe vind je de juiste kamerplant voor jouw kamer? Hieronder vindt je een rijtje met planten geschikt voor verschillende hoeveelheden licht. Heb je al een kamerplant en wil je weten op welke plek deze moet staan? Lees dan hier verder.

 

Welke kamerplant kan in de zon staan?

Veel planten die in de natuur ook in de volle zon staan kunnen dat in de woonkamer ook. Denk bijvoorbeeld aan een cactus of een vetplant. Planten voor in de volle zon hebben vaak dikke bladeren die veel water vasthouden. Planten op een plek in de zon groeien vaak snel. Dit komt omdat de zon de plant veel energie geeft. Veel kamerplanten die bloeien staan ook graag in de zon omdat het bloeien de plant veel energie kost.

 

Succulenten/vetplanten en cactussen

Deze planten hebben maar weinig water nodig en doen het goed op een zonnige plaats! Onder deze groep planten vallen bijvoorbeeld de zaagcactus, erwtenplant, crassula, Euphorbia en de Haworthia.

 

Kruiden

Ook kruidenplanten kunnen prima in de volle zon staan.

 

Strelitzia

Deze plant kan in de volle zon staan, maar laat hem hier wel langzaam aan wennen. Sommige Strelitzia’s kunnen zelfs gaan bloeien in de zon!

 

Welke kamerplanten kan op een plek staan met indirect licht?

Indirect licht is voor veel planten de ideale standplaats. Met indirect licht bedoelen we een plek waar de plant niet (of bijna niet) in de volle zon staat, maar die toch dichtbij een raam is. Bijvoorbeeld een raam op het noorden, of een paar meter van een raam op het zuiden. Ook kan je zonlicht filteren door er bijvoorbeeld een dun gordijn tussen te hangen wat het felle zonlicht tegenhoudt maar toch licht doorlaat. Veel tropische planten houden van een plaats met indirect licht. In het regenwoud staan ze vaak namelijk onder de bladeren van hoge bomen die het directe zonlicht tegenhouden.

 

Palmen

Planten zoals de Kentia palm staan graag op een plek met indirect zonlicht. Groeit de plant maar erg langzaam? Dan zou je hem op een lichte plek kunnen zetten. Als de bladeren geel of lichter van kleur worden staat de plant waarschijnlijk te licht.

 

Ficus

Ficussen zoals de Ficus elastica en de Ficus lyrata. Deze plant kan een klein beetje volle zon verdragen, maar de felle middagzon voelt hij liever niet op zijn bladeren. Als de plant blad laat vallen kan dat betekenen dat hij iets te donker staat.

 

Monstera

De Monstera, of gatenplant is een typische regenwoud plant die graag op een standplaats met indirect licht staat. Ook houdt deze door zijn tropische achtergrond ervan om altijd een licht vochtige grond te hebben, maar pas op met te veel water geven! Hier is de plant ook gevoelig voor. De plant krijgt zijn typische gaten in het blad naar mate hij ouder wordt. Krijgt hij deze gaten niet, of verschijnen er nieuwe bladeren met minder gaten? Dan staat de plant waarschijnlijk te donker.

 

Hoya

De Hoya staat het liefste op een plek waar hij een klein beetje zon krijgt, maar het grootste gedeelte van de dag in indirect licht staat.

 

 

Welke kamerplant kan op een donkere plek staan?

Voor een plek met weinig licht is het vaak lastig om een kamerplant te vinden; veel planten hebben toch een lichte plaats nodig om goed te groeien. Toch zijn er een aantal kamerplanten die beter op een schaduwplek kunnen staan dan andere. De meeste planten die je op een donkere plek in huis zet zullen niet zo snel groeien en hoeven maar weinig water.

 

Sanseveria

De Sanseveria, of Vrouwentongen, kan eigenlijk op elke plek staan. Licht, schaduw, het maakt haar niet zo veel uit. Pas wel je watertoegift aan aan de standplaats. Weinig licht = weinig water.

 

Zamioculcas

Deze plant valt ook onder de makkelijke kamerplanten en kan op een lichte of donkere plek staan. Ook qua watergeven is deze plant niet moeilijk, maar let op met te veel water geven!

 

Sommige varens

Niet elke varen is geschikt voor een donkere standplaats, maar bijvoorbeeld de blauwvaren kan op een wat donkerdere plek staan. Helaas zijn varen qua watergeven een stuk gevoeliger. Ze houden van een altijd licht vochtige grond, maar let op dat je niet te veel water geeft.

 

Calathea’s

Van deze plant zijn veel verschillende soorten verkrijgbaar. Te veel zonlicht is schadelijk voor deze plant en ze staat daarom het liefste op een plek in de (half) schaduw.

 

In ons tuincentrum in Zoetermeer hebben wij nog veel meer kamerplanten! Bezoek onze winkel en vraag naar advies aan een van onze medewerkers. 

 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Tuin- en potplanten met zomerse geuren

Op zoek naar een natuurlijk zomers parfum? Wij bieden voldoende keuze uit tuin- en potplanten die heerlijk geuren.

Lees meer...
Tuintips voor de langste dag van het jaar

Op 20 juni is het de langste dag van het jaar. Dat betekent (mid)zomer! De ideale tijd om ervoor te zorgen dat je tuin- en balkonplanten nog lang en rijk zullen bloeien. Waarom en hoe ontdek je hier!

Lees meer...
Groene Vaderdag cadeaus

Geen inspiratie voor een mooi cadeau voor Vaderdag? Wel klaar met de sokken, stropdassen en aftershave? In ons tuincentrum in Zoetermeer vind je gegarandeerd iets van zijn gading, of hij nu groene vingers heeft of niet!

Lees meer...
Creëer schaduw in een 'coole' tuin

Zie je er ook zo tegenop dat de temperaturen deze zomer mogelijk opeens weer tropisch worden? Geen paniek! Ons tuincentrum heeft allerlei slimme oplossingen en alle benodigdheden om het hoofd (én lichaam) koel te houden.

Lees meer...