Beginnen met een moestuin in 2020

Beginnen met een moestuin in 2020

Heb jij goede voornemens voor 2020? Misschien is een daarvan wel gezonder eten, of minder producten verpakt in plastic kopen of meer buiten aan de slag gaan. In al deze gevallen is een moestuin beginnen een mooie start! Hoe pak je dat aan, een moestuin beginnen? In dit artikel vind je alle informatie die je nodig hebt!

 

Waar plaats je de moestuin?

Heb je veel ruimte voor je moestuin of juist heel weinig? Voor elke tuin of balkon is er een oplossing!

Klein

In potten en bakken kan je een heleboel verschillende groentes en kruiden kweken. Denk bijvoorbeeld aan aardbeien (mini) paprika's en tomaten planten, maar ook kruiden kunnen prima op een in potten! Je kan je natuurlijk ook inschrijven bij een volkstuin bij je in de buurt.

Medium

Wil je een wat groter stuk van je tuin of balkon gebruiken voor het kweken van groente en fruit? In onze winkel zijn verschillende soorten moestuinbakken verkrijgbaar. Op deze manier houd je alle groente planten bij elkaar en houd je jouw moestuin overzichtelijk. 

Groot

Heb je ruimte voor een moestuin rechtstreeks in de grond? Dan kan je aan de slag met grotere planten zoals aardappelen en courgettes. 

 

Voorbereiding

In januari is er nog niet zo heel veel echt tuinier-werk te doen in de moestuin, maar je kan wel alvast gaan plannen! Wat moet je doen voordat je echt aan de slag kan?

  1. Bedenk waar je de moestuin gaat beginnen. Kies een zonnige en beschutte plek. 
  2. Welke groente vind je lekker? Ga alvast op onderzoek uit en bedenk welke je groente, kruiden en welk fruit je dit jaar wilt gaan planten. 
  3. Zoek per soort op hoe je deze het beste kunt kweken en maak een plattegrond van je moestuin met hierin welke planten je waar wilt gaan kweken. Niet elke soort kan op elke plek. Houd rekening met planten die omhoog willen groeien, zoals boontjes, en met planten die niet naast elkaar kunnen. Aardappelen hebben bijvoorbeeld selderij en tomaten liever niet als buren.
  4. ​Verwijder wortel- en plantenresten en breng een laag verteerde compost aan op de uitgekozen plek voor je moestuin. Zo is je moestuin helemaal klaar voor het kweken van overheerlijke verse groente. Ga je aan de slag in potten en bakken? Maak deze dan alvast schoon of koop nieuwe. Bij ons tuincentrum in Zoetermeer vind je er genoeg!
  5. Controleer of je voldoende tuingereedschap hebt om straks aan de slag te gaan. Ook is het handig om bordjes te hebben waar je de namen van de planten op kunt schrijven. Maak een lijstje met wat er ontbreekt zodat je straks voorbereid kunt gaan winkelen.
  6. Wil je nu alvast wat zaaien? In dit artikel kan je vinden met welke groentes je nu al aan de slag kan en hier vind je tips over zaaien.

 

Ga jij dit jaar aan de slag met een moestuin? Heel veel succes!

 

Meer informatie over moestuinieren:

Zelf compost maken

Moestuinieren in januari

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Paasweekend 2020 en onze drive-in

Dit weekend is het Pasen. Het worden andere paasdagen dan eerdere jaren, waarschijnlijk viert u deze feestdag een stuk kleiner dan gewoonlijk. Ook bij ons in de winkel zijn er wat dingen anders dan andere jaren. Lees verder voor alle informatie.

...Lees meer...
Drive-in voor tuinartikelen

Wij helpen u graag om uw huis en tuin in deze ongewone tijd wat op te vrolijken. U kunt deze vrijdag, zaterdag en zondag (3, 4 & 5 april) gebruik maken van onze drive in voor:

...Lees meer...
15 tuintips voor april

April doet wat ‘ie wil, dus het kan nog alle kanten op. Een lekker lentezonnetje en dan weer een hoosbui of voorjaarsstorm. Nachtvorst ligt nog op de loer.

Lees meer...
Moestuinieren in maart

Door alle ontwikkelingen rond het coronavirus zou je bijna vergeten dat het lente is! Met een heerlijk zonnetje erbij kun je nu een goede start maken met het moestuinseizoen, in de tuin, op het balkon, in de vensterbank of in de vierkante-meterbak.

Lees meer...