Bijzondere Begonia's en hun verzorging

Bijzondere Begonia's en hun verzorging

De begonia is in de maand april de woonplant van de maand. Naast de bloeiende begonia hebben wij ook bladbegonia's in ons assortiment. Bij deze planten staat het bijzondere blad centraal. Met hun aparte vormen en tekeningen stelen ze de show! In dit artikel vertellen we je meer over een paar bijzondere begonia's en hun verzorging. We bespreken de volgende begonia's:

  • Begonia maculata (stippenbegonia)
  • Begonia conchifolia 'Red Ruby'
  • Begonia Black Magic
  • Bonsai Begonia tripartita
  • Begonia erythrophylla

begonia maculata stippen begonia

Begonia maculata

De stippenbegonia heeft wel heel bijzondere bladeren! Deze plant brengt een hoop vrolijkheid met zich mee en fleurt elke kamer meteen op. Deze soort staat graag op een lichte plaats, maar niet in de volle zon, de plant kan beter tegen schaduw dan zon. De plant houdt wel van een beetje water, maar let op dat ze niet te nat staan. Worden de bladeren bruin of geel? Dan geef je waarschijnlijke teveel. Wil je de stippenbegonia stekken? Dat kan! Knip net boven een blad een stengel van de plant af en zet deze in het water. Na een tijdje zal de stek gaan wortelen en zodra de wortels wat langer zijn (zo'n 5 cm) kan je de stek in de aarde zetten.

conchifolia red ruby

Begonia conchifolia 'Red Ruby'

Naast zijn leuke, ronde bladeren heeft de Begonia conchifolia ook nog eens leuke bloemetjes! Hij kan ook op een plekje staat waar hij wat meer schaduw krijgt. Zorg er wel voor dat de grond tussen het water geven door opdroogt om teveel water geven te voorkomen. Deze begonia is ook geschikt voor in terrariums. Deze begonia is te stekken door middel van een bladstek. Gebruik hiervoor een blad met stengel van ±5 cm. Let er op dat je het blad zo min mogelijk beschadigd. Maak een klein gaatje in de aarde en steek daar de steel van je bladstek in. Laat het deel van het blad naast de steel in contact komen met de aarde. Houd de grond licht vochtig maar let erop dat er geen water op de bladeren blijft liggen.

Begonia Black Magic

Een opvallende plant met zwarte bladeren en roze bloemen! Deze begonia kan ook op een wat donkerdere plek staan. Eigenlijk geldt voor de meeste planten: hoe donkerder het blad, hoe donkerder de plant kan staan. Qua waterwegen houdt deze soort van dezelfde dingen als zijn soortgenoten: vochtige grond, maar geen laagje water in de pot. Ook deze begonia is te stekken door middel van een bladstek zoals hierboven beschreven bij de Begonia Black Magic.

Bonsai begonia tripartita

Bonsai Begonia tripartita

Een bijzondere begonia met smalle, groene bladeren met rode randjes en kleine bloemen. Dit is een plant die elk jaar mooier wordt! De (nu nog smalle) knollen waar de takken uitgroeien worden dikker waardoor de begonia een bonsai uiterlijk krijgt. De plant staat graag op een lichte plek.

Begonia erythrophylla

Deze steakbegonia, zoals deze begonia ook wel genoemd wordt, heeft dikke bladeren en kleine, lichtroze bloemen. Het is een van de eerste hybride begonia's, wat betekent dat het een kruising is tussen twee andere soorten. Hij staat graag op een wat donkerdere plaats. Gebruik goed doorlopende grond en laat deze tussen het water geven licht opdrogen. Ook deze begonia is te stekken door middel van een bladstek zoals hierboven beschreven bij de Begonia Black Magic.

Een uniek assortiment bijzondere begonia's

In onze winkel in Zoetermeer vind je nog meer bloeiende en bladbegonia's! Vind hier jouw route naar ons tuincentrum. Doordat wij elke week op zoek gaan naar nieuwe, bijzondere planten verschilt ons assortiment van week tot week. Op onze Instagram pagina kan je (een deel van) ons actuele assortiment volgen.

 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Zaaien doe je zo!

In de lente schiet alles de grond uit. Het is ‘groeizaam’ weer, al werden we dit jaar in de eerste helft van mei door de weergoden wat teleurgesteld. Maar na IJsheiligen,...

Lees meer...
IJsheiligen: we kunnen de bloemetjes weer buiten zetten!

Eindelijk. Na IJsheiligen, van 11 tot en met 14 mei, moet het echt afgelopen zijn met de kans op nachtvorst en kunnen we met een gerust hart onze kuipplanten, potplanten en zaailingen buiten zetten. Mocht je dat niet al stiekem gedaan hebben.

Lees meer...
Tuincentrum vol Moederdagcadeaus

Op zondag 12 mei is het weer Moederdag. Al die lieve moeders worden dan in de bloemetjes gezet. Letterlijk meestal, met een mooie bos bloemen. Ook parfum wordt veel cadeau gedaan. Maar er zijn nog zo veel meer leuke, originele cadeaus te bedenken.

Lees meer...
Leve de potgeranium (Pelargonium)!

Het zijn dankbare planten die eindeloos lang bloeien. Geraniums zijn er in heel veel soorten en maten. Er zijn zowel tuingeraniums als potgeraniums. Officieel heten die laatste vorstgevoelige en kleinere geraniums ‘Pelargonium’.

Lees meer...