Woonplant van de maand oktober: Groene dierenvrienden

Woonplant van de maand oktober: Groene dierenvrienden

Het verhaal van Groene dierenvrienden

Speciaal voor baasjes van honden, katten, konijnen en vogels die wel eens een groen blaadje lusten hebben we vijf diervriendelijke planten geselecteerd voor oktober. Chlorophytum (graslelie), Cyperus (parapluplant), Hordeum (kattengras), Beaucarnea (olifantenpoot) of Bambusa (bamboe) zijn allemaal mooi om te zien - ook voor wie geen huisdieren heeft - en veilig voor viervoeters en vogels. 

Multiculti én veilig voor huisdieren

De selectie Groene dierenvrienden heeft een internationaal karakter. Chlorophytum komt uit zuidelijk Afrika, Beaucarnea (ook wel Nolina genoemd) komt in het wild voor in Texas, Californië en Mexico waar hij wel 5-6 meter hoog kan worden. Cyperus groeit aan de oevers van de Nijl in Egypte. C. alternifolius, het parapluplantje is inheems op Madagaskar. Bamboe komt oorspronkelijk uit China en kattengras is eigenlijk gerst (Hordeum) uit het Midden-Oosten.

Even voorstellen

  • Cyperus (parapluplant/papyrus): de soort 'alternifolius' is heel bekend, maar ook cultivar 'Zumula' is heel geschikt als groene dierenvriend. 
  • Beaucarnea (olifantspoot) heeft een stevige stam met mooie teruggebogen bladeren. De jonge soort die nog slechts over een knol beschikt, wordt Nolina genoemd. Stam en knol zijn bestand tegen katten die er een krabpaal in zien, poezen vinden het blad vaak onweerstaanbaar.  
  • Chlorophytum comosum (graslelie), met zijn sprieterige bonte bladeren, kent enkele cultivars die in detail van bladkleur enigszins verschillen. De meest voorkomende is ‘Variegatum’. Comosum betekent gekuifd en verwijst naar de kuifjes die aan de uitlopers van de plant zitten.  
  • Bamboe voor de huiskamer is meestal Bambusa vulgare, met stevige gele hengelstokken waaraan de bamboeblaadjes groeien.
  • Hordeum (kattegras) is een miniveldje gerst in een potje, bak of schaal. Het groeit compact omhoog,  biedt (binnen)katten foliumzuur en ziet eruit als een grappig diepgroen hoog gazon, 

Verzorgingstips

Alle Groene dierenvrienden staan graag op een plek van licht tot halfschaduw, zonder volle zon. De planten hebben een grote vochtbehoefte, de kluit mag niet droogvallen. Eens per maand een beetje plantenvoeding geven houdt de planten sterk en gezond.  Heeft een poes of hond een al te innige band met een plant ontwikkeld, dan kunnen beschadigde bladeren worden weggeknipt, de plant laat vanzelf weer nieuwe verschijnen.

Woonplant van de maand

Groene dierenvrienden zijn Woonplanten van oktober 2018. De 'Woonplant van de maand’ is een initiatief van het Bloemenbureau. Maandelijks kiest het Bloemenbureau in overleg met vertegenwoordigers uit de sierteeltsector een plant die het opvallend goed doet bij de consument, of juist (nog) niet zo bekend is, maar wel potentie heeft om het goed te doen in de woonkamer. 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Kickstart voor je tuin: composteren en mulchen

Na de grote voorjaarsschoonmaak kun je aan de slag met het verbeteren en verrijken van de tuingrond, zodat je planten weer helemaal kunnen opbloeien. Hoe je dat doet? Door te composteren en te mulchen. Ons tuincentrum in Zoetermeer geeft je de 'ins and outs'.

Lees meer...
Zo begin je een pluktuin!

Ook zo dol op bloemen? Begin je eigen pluktuin of bloemenborder en zet jezelf de komende zomer volop in de bloemetjes, binnen en buiten!

Lees meer...
Tips voor een lenteproof gazon

Aan het einde van de winter ligt het gazon er vaak nogal treurig bij. Tijd voor een grote voorjaarsbeurt! Je kunt nu – afhankelijk van het weer – ook een lentefris grasveld inzaaien of aanleggen met graszoden. Ons tuincentrum heeft een handig 5-stappenplan voor je.

Lees meer...
De makkelijkste moestuinplanten voor groentjes

Moestuinieren ingewikkeld? Dat hoeft helemaal niet. Er zijn heel makkelijke moestuinplanten waar je nauwelijks omkijken naar hebt en volop van kunt smullen. Ons tuincentrum zet vijf toppers voor je op een rij.

Lees meer...