Zo help je tuindieren de hitte overleven

Zo help je tuindieren de hitte overleven

Niet alleen boeren en tuinliefhebbers snakken deze hete en droge zomer naar een paar flinke regenbuien. Zoogdieren, vogels en insecten zoeken naarstig naar drinkwater. In grote steden kruipen de ratten overdag zelfs uit de riolen, op zoek naar drinken. De gemeenten adviseren emmers water in het riool te gooien om de ratten maar vooral daar beneden te houden. Wat kun je doen voor de dieren die je wel graag in de tuin ziet en houdt, en wel op een veilige manier?

Zorg voor een diervriendelijke vijver

De meeste dieren halen een groot deel van het vocht dat ze nodig hebben uit hun voedsel, in de vorm van slakken, regenwormen, insecten, bessen, bladeren en nectar. Dat vocht wordt aangevuld met een slokje uit een regenplas of druppels ochtenddauw. Maar slakken en andere vochtrijke prooien houden zich nu goed verscholen tussen de planten of onder houtstapels, veel natuurlijke poelen zijn opgedroogd en dauw is er nauwelijks. Door hun grote dorst kunnen dieren als egels hun toevlucht nemen tot je vijver, met het risico dat ze er niet meer uit kunnen komen en verdrinken. Zorg er daarom voor dat er bij de vijver geleidelijk oplopende oeverranden zijn, plaats een eendenloopplankje of maak met een stapel bakstenen of keien een soort trapje langs de rand. Een grote steen die in het midden van de vijver net boven het wateroppervlak uitkomt biedt tal van insecten de mogelijkheid veilig van het water te drinken.

Zet een ondiepe drinkwaterschaal neer

Zet de schaal niet pal in de zon, maar in de schaduw. Algen en (schadelijke) bacteriën gedijen namelijk in de zon en stilstaand water. Bovendien verdampt het water in de schaduw minder snel. Plaats een grote, platte steen of een paar kleine stenen in de schaal, omdat insecten als bijen en vlinders zelfs in een ondiepe schaal kunnen verdrinken. Vogels houden ervan om in de schaal een bad te nemen en zo stof en parasieten uit hun verenkleed te spoelen. Bijen kunnen ook water opzuigen uit een doordrenkte oude (hand)doek die je onderin een emmer met een klein laagje water doet en deels over de rand laat hangen.  

Vind je een egel of vogel die verzwakt is door uitdroging? Neem dan zo snel mogelijk contact op met de betreffende dierenopvang in de buurt. Voor een ruime selectie drinkwaterschalen, eendentrapjes, stenen of keien kun je natuurlijk terecht in ons tuincentrum in Zoetermeer.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Zo begin je een pluktuin!

Ook zo dol op bloemen? Begin je eigen pluktuin of bloemenborder en zet jezelf de komende zomer volop in de bloemetjes, binnen en buiten!

Lees meer...
Tips voor een lenteproof gazon

Aan het einde van de winter ligt het gazon er vaak nogal treurig bij. Tijd voor een grote voorjaarsbeurt! Je kunt nu – afhankelijk van het weer – ook een lentefris grasveld inzaaien of aanleggen met graszoden. Ons tuincentrum heeft een handig 5-stappenplan voor je.

Lees meer...
De makkelijkste moestuinplanten voor groentjes

Moestuinieren ingewikkeld? Dat hoeft helemaal niet. Er zijn heel makkelijke moestuinplanten waar je nauwelijks omkijken naar hebt en volop van kunt smullen. Ons tuincentrum zet vijf toppers voor je op een rij.

Lees meer...
De vrolijkste voorjaarsbloeiers

Zo aan het eind van de winter en het begin van de lente die altijd (té) lang op zich laat wachten toe aan wat vrolijke voorjaarsbloeiers? Ons tuincentrum biedt uitkomst!

Lees meer...